shutterstock_531908620.jpg

​本網緣起...

筆者自1999年畢業後翻香港,第一份工作已經係做保險,响一間小型保險經紀做銷售中介人。但係同好多同行唔同,我比較抗拒做Warm Market,唯有日日Cold Call,由初頭比人勁Cut線,到後來就勁比人Cut線,不過終於有一DD人應承出黎,大概做左半年,就可以維持一個星期Cold Call到8-10個Appointment。今日睇翻,一個禮拜見10個新客,一個月都只係Close到3、4張單,自己都覺得自己渣。不過無法,凡事總有一個過程。

 

讀者如果係同行就知道,跑幾年數後,就開始心思思帶人Build Team。不過筆者其實好蠢,今日捻翻,梗係捽D靚仔靚妹約D姨媽姑姐出黎,但筆者就是覺得做生意最好唔好賺自己人既錢,要賺就賺街外錢(我知道,完全唔Logic),所以教靚仔靚妹打Cold Call,後來仲出錢請TM打比條Team見。當然,就算有客派,見Cold Call同見Warm Market是完全不同層次既技術,大家不斷從錯誤中學習,日日Case Study。

 

當年,Broker公司的支援非常有限,乜野都係自己做,登廣告請人,Interview,Training,請TM,都一腳踢。今日睇翻,好多經營一間Broker的事情,都是這些年學翻黎嘅,辛苦,總有得著。然後2012年,一D機緣,第一次成為公司嘅持牌CE,開始做公司管理嘅事情,2014年,加入一間中資券商,幫忙成立保險業務部門,就開始摸索學習從一條Team嘅管理變做成間公司嘅領頭人。

 

後來,希望再有一個突破,就出左黎搞公司,而家雖然都係公司RO,不過公司就自己有份。亦同好多行家,有好多合作、結盟。因為做左成二十幾年,覺得個個唔係Recruit人,就佢比人Recruit,好悶啊。講真,有幾多Team Head食人Override,真係教到人野??搞到我地呢行,好似做傳銷,唔係比唔比到野人,係睇昆唔昆到人做自己下線,比自己食Override,然後唔做都有錢分。究竟我們行業可唔可以有第二種架構?呢個就係我同一班同路人呢幾年一直捻、一直嘗試實踐嘅理想。

 

上年疫情,大陸人買保險嘅生意基本係零,收入受影響,不過之前揾落,都未算“連樓都供唔起”(聽聞呢個真係一些同行的苦況),但錢一回事,無乜野做,人悶都係一個大問題。有一次,有個保險公司嘅RM,勸(或者係渡!?)我試下做翻跑數。於是請左個TM,點知一個星期見左2個,都簽到一個,雖然係細單,但意義重大,證明我寶刀未老。

 

人年紀大,竟然有一個衝動,希望可以把自己心裡面嘅一些感覺,同這些年得到嘅體會,同人分享一下。於是,有左呢個Page。